http://www.zutaloptica.com
Svibanj 22, 2012, 04:20:16 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:

Forum   Pomoć Traži Prijava Registracija Chat  
 Str: [1]   Dolje
  Ispis  
Autor Tema: Trening s utezima  (Posjeta: 565 )
VolimPiti
Administrator
Hero Member

Profil Email
« : Srpanj 26, 2010, 00:07:44 »

Ok. Nedavno smo nešto o tome pričali na forumu, onako više ovlaš.
Netko je, mislim conga (nisam ziher), spomenuo da je za tenisače podesniji program dizanja utega s nešto manjim težinama, a većim brojem ponavljanja.

Tako nekako sam i ja krenuo prije cca 2 mjeseca. A onda naglo odlučio napraviti zaokret, znatno podigao težine i moram priznati da u zadnje vrijeme primijećujem neke negativne posljedice, pretpostavljam, tog novog "programa" (ako se to uopće može nazvati programom).

Na forhend strani definitivno imam premalo osjećaja, puno manje nego sam očekivao da bih trebao imati nakon ovoliko sati provedenih na terenu ovog ljeta. Možda je problem u glavi, ali mislim da ipak nije. Sjetit ću se jednog meča od prije baš tako negdje, 2 mjeseca, možda mjesec i pol, sa nešto slabijim igračem (3.0) kojeg sam IZMASAKRIRAO najboljim ikad u životu pretvaranjem kratkih lopti u winnere u svim pravcima na terenu.

Ok, tada sam letio na samopouzdanju bio je to i trening meč, protiv protivnika za kojeg znam da sam bolji, pa sam bio opušten. I u dobrom uptrendu.

Nažalost, nikada više nisam ponovio takvu realizaciju napadanja kratkih lopti (do linije servis polja) kao taj dan, a odigrao sam minimalno 15 mečeva od tada, možda čak i više. Nekako mi to previše koincidira sa podizanjem težina i spuštanjem ponavljanja...

Da prijeđem na stvar konačno:

googlao sam malo večeras i bogami došao do potvrde onoga u što sam sumnjao - ovaj režim rada s utezima definitivno nije prilagođen tenisu!

Stručnjaci se ugotovo konsenzualno slažu da tenisači moraju raditi s manjim težinama, i većim brojem ponavoljanja, POSEBNO za vrijeme sezone,. Kako sam ja rekreativac koji igra na horuk, ali u zadnja 2 mjeseca vrlo često, 3 puta tjedno u prosjeku, mislim da sam krivo radio.

Kažu stručnjaci da mišićna masa nije potrebna za brzinu udaraca u tenisu, što mi je apsolutno jasno. Mišićna masa je dobra za izdržljivost i sprečvanej ozljeda u ovom našem sportu, ali na njoj se treba raditi (sa većim težinama) IZVAN SEZONE.

Vele da na manjim težinama s većim ponavljanjima mišići izdućuju, čime postaju više fleksibilni, valda i eksplozivniji, šta li već...

Uglavnom, sad sam u nebranomgrožđu da već treći put slažem si novi program rada s utezima. Tenis mi je ipak sportsko-rekreacijski prioritet
Evidentirano
VolimPiti
Administrator
Hero Member

Profil Email
« Odgovor #1 : Srpanj 26, 2010, 00:10:18 »

...ako ima netko za preporučiti neki program...

ja sam tabula rasa Š?
Evidentirano
conga
Full Member

« Odgovor #2 : Srpanj 26, 2010, 18:00:42 »

Ako se dobro sjećam, reko si da nećeš plaćat teretanu. Moj savjet ti je da ipak odeš u teretanu, tamo postoje stručnjaci koji ti mogu pomoć a i upoznaš masu ljudi s raznim iskustvima koji ti isto tako mogu pomoć.

Ja u teretanu idem samo preko zime. Mogo bi reć da mi je teretana priprema za sezonu i to najviše da mi spriječi ozljede, to mi je najvažnije. Vjerojatno bi bilo dobro tu i tamo i preko sezone otić u teretanu, ali jednostavno mi je to lakše preko zime. Doma ponekad napravim mali trening bez utega (sklekovi, čučnjevi, trbušnjaci...), to mi je ''teretana'' preko sezone.
Evidentirano
conga
Full Member

« Odgovor #3 : Srpanj 28, 2010, 21:22:14 »

Jedna opaska u vezi fizičke pripreme. Ja sam igrao nogomet nekih 15-20 godina, nije bila neka liga, ali čini mi se da mi je to dobro došlo za tenis. Za mene su noge strahovito bitne za tenis, kretanje je nešto na što većina rekreativaca uopće ne obraća pažnju. A trebali bi.

Malo je offtopic, jebi ga.
Evidentirano
VolimPiti
Administrator
Hero Member

Profil Email
« Odgovor #4 : Srpanj 29, 2010, 10:03:16 »

Nije offtopic. Je, noge su ultra bitne. Čim me malo nešto zateže u njima, odma igram 50% lošije.
Evidentirano
Žuta Loptica - Forum
« Odgovor #4 : Srpanj 29, 2010, 10:03:16 »

Evidentirano
 Str: [1]   Gore
  Ispis  

Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Žuta Loptica - Forum | Powered by SMF 1.1.16. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!